نویسنده: مبارز هروی

توجه: نوشته ها، مقالات و نظریات منتشر شده از صدای هندوکش تنها بیانگر نظر نویسندگان است، موافقت صدای هندوکش برایشان شرط نیست.

بخش‌ ششم!

سرنوشت تاریک زمرد در زمان تسلط احمدشاه مسعود بر معادن پنجشیر:

در بخش‌های قبلی تا حد زیادی پیرامون معاهده ننگین احمدشاه مسعود با اتحاد شوروی آگاه شدید و همچنین روایت چگونگی تسلط احمدشاه مسعود بر معادن زمرد پنجشیر، که آن مورد هم بر اثر یک پروتوکول از قبل امضاءشده میان شوروی و مسعود صورت گرفته بود نیز بیان شد.

معادن زمرد پنجشیر فواید زیادی برای مسعود به‌همراه داشت بگونه‌ای که در زمان جنگ‌های داخلی به‌مثابه آتش تفنگ‌هایی بود که خون انسان‌های بی‌گناه را بر زمین ریختاندند و در زمان جمهوریت نیز منبع مهمی برای تامین مالی این شرارت پیشه‌گان محسوب می‌شد.

با بیانی دیگر، نعمتی که قرار بود مرهم دردها گردد و نقش مهمی در آبادانی افغانستان ایفا نماید، خود بلایی دیگر شد و بر رنج‌های این ملت افزون گردید.

در روزهای آغازین استخراج معادن توسط مسعود، وی احمدشاه محمدی خسر بوره‌اش را برای قاچاق زمرد میان افغانستان و دبی انتخاب نمود، محمدی در طول جنگ‌های داخلی، به تشویق احمدشاه مسعود با سفر به آسیای مرکزی، خاورمیانه، اروپا و پاکستان به کار تجارت غیر قانونی زمرد اشتغال یافت.

در مستند «سنگ‌های گرانبهای پنهان: بُعد وحشت» که توسط دو فیلم‌ساز فرانسوی (ایریک دی لاوارینی و ویرانیک ماودی) یکجا با تاجر فرانسوی به نام رافایل شوباب که در گذشته آموزگار نظامی در افغانستان بوده، ساخته شده است ابعاد پنهان این غارت بزرگ برملا می‌شود.

در این مستند به وضوح بیان شده است که از قاچاق زمرد افغانستان که بیشتر از طریق پاکستان و هند صورت می‌گیرد، سالانه ۱۵۰ میلیون دالر به جیب این انسان‌های حریص می‌آید، حال‌آن‌که وزارت صنایع و معادن اداره فاسد کابل در بیست‌سال اشغال توان هیچگونه تصرفی در این معادن را نداشت و جلوگیری از این غارت نیز در حیطه قدرت جمهوریت نبود.

زمانی که رافایل شوباب (تاجر فرانسوی زمرد در افغانستان) می‌خواهد از معادن زمرد پنجشیر دیدار نماید، نزد احمدولی مسعود (برادر احمدشاه مسعود) در دفتر «بنیاد مسعود» رفته و از او اجازه دیدار معادن را دریافت می‌کند.

این بخش از مستند حاوی دو نکته مهم و اساسی است: اول این‌که فرانسه بیش از هر کشور دیگری در امر استخراج غیر قانونی زمرد در افغانستان دست داشت و دوم این‌که کلید معادن زمرد تنها در دست خاندان مسعود بود و بس.

ادامه دارد…

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version