نویسنده: عزت غفوری (خبرنگار آزاد)

نشست گروه تماس منطقه‌ای در تهران بدون شرکت هیئت افغانستان با حضور نمایندگان ایران، چین، روسیه و پاکستان روز شنبه در تهران برگزار شد. ‌
سید رسول موسوی دستیار وزیر امور خارجه؟ افغانستان و منطقه در پرتو همکاری و همگرایی منطقه‌ای خوانده، اما ذاکر جلالی رئیس سوم سیاسی وزارت امور خارجه افغانستان گفته‌است، نشست تهران، در باره افغانستان نباید از طریق میکانیزهای جدید برگزار می‌شد، بلکه “از طریق مکانیزم‌های معمول و جاافتاده” برگزار می‌شد.
یکی از نمونه‌های عدم شرکت هئیت امارت اسلامی در کنفرانس دوحه۲بود که در ۳۰دلو ۱۴۰۲ برگزارشد
مقامات امارت اسلامی در آن زمان گفته‌بودند به دلیل عدم و جود توضیحات کافی در مورد اجندای، بحث و ترکیب آن، شرکت در آن را اقدامی بیهوده خوانده بود.
با توجه به تجارب که به دیپلوماسی فعال امارت اسلامی طی ۲۰سال گذشته بدست آورده‌است، بعید به نظر می‌رسد در کنفرانس‌های تشریفاتی و خالی از آجندای مهم وبی‌اثر شرکت کند.
با این وجود چرا هنوز کشورهای همسایه و فرا همسایه بر امارت اسلامی به بهانه‌های گوناگون فشار وارد می‌کنند؟
بادر نظرداشت منافع ملی، استقلال‌ملی، حاکمیت‌ملی هیئت دیپلوماسی ا. ا. در نشست “گروه تماس منطقه‌ای” در تهران نیز شرکت نکرد، و دلیل عدم شرکت خود را عدم توافق دیدگاه شرکت کننده‌گان عنوان کرده‌است.
ذاکر جلالی بانشر تویتی در اکس خود در باره نشست تهران نوشته‌است: حکومت افغانستان توقع دارد که نشست‌هایی که در مورد افغانستان برگزار می‌شود باید بجای شکل دادن مکانیزم‌های جدید، از طریق مکانیزم‌های معمول و جا افتاده‌استفاده صورت گیرد.
او میکانیزم پیشنهادی این کشورها را برای آینده افغانستان موثر نمی‌داند و عدم شرکت هیئت امارت اسلامی را دلایل اختلاف نظر در مورد نامگذاری مختلف از سوی هیئت‌های کشورهای شرکت کننده عنوان می‌کند؛
دوستان ایرانی از آن «گروه تماس منطقه‌ای» نام برده اند.
نماینده روسیه از این نشست به عنوان «گروه تماس فارمت مسکو» یاد می‌کند.
جانب چین که در شورای امنیت سازمان ملل با «گروه بین‌المللی تماس» برای افغانستان مخالفت کرده‌بود نشست تهران را فرصتی برای رایزنی تلقی می‌نماید.
پاکستان آن را «رایزنی منطقه‌ای» خوانده است.
حکومت افغانستان با وجود آنکه دعوت شده‌بود، اما شرکت نکرد.
همانگونه که امارت اسلامی در ۲۰سال در برابر اشغال درمیدان مبارزه قدرتمندانه رزمید، به همان قوت و تدبیر زیرکانه در محافل دیپلوماسی و گفتگوهای وتوافقات خود ادامه می‌دهد، بزرگ‌ترین موفقیت رزمی امارت اسلامی”غلبه قاطع نظامی” در برابر نیروهای خارجی و داخلی بود؛
امروزه نیز بزرگ‌ترین دست‌آورد دیپلوماسی فعال ا. ا نیز امضاء “توافق‌نامه دوحه” بود که به خروج کامل نیروهای خارجی انجامید.
بنظر می‌رسد دستگاه دپیلوماسی فعال افغانستان با تدبیر لازم و زیرکانه آجندای نشست‌های بیرونی کشورهای مختلف را زیر ذره‌بین در نظر گرفته و کوچک‌ترین ووکوچک‌ترین تغییر و تحول در باره موضوعات نشست را زیر نظر دارند و هوشیارانه در مورد شرکت و عدم شرکت نماینده‌گان خود به موقع تصمیم می‌گیرند.
خوشبختانه ‏‎دستگاه دیپلوماسی امروز افغانستان مانند زمان جمهوریت نیست که به هر نوع نشست‌ زد منافع‌ملی، تمامیت‌ارضی، استقلال‌ملی هیجان‌زده و شتاب‌زده شرکت کند!
بلکه دستگاه دیپلوماسی امروز با الهام از تجارب گذشته بسیار مدبرانه و زیرکانه اهداف کشورها را دنبال کرده و بعداز سنجش معیارهای پذیرفته شده به نشست‌ها شرکت می‌کند.
در نشست امروز تهران، نماینده‌گان با صلاحیت کشورهای ایران، چین، روسیه و پاکستان گرده‌هم آمدند بودند.
‏با توجه به تحولات منطقه‌ای ایجاد می‌کند تا کشورها از سیاست مداخله‌جویانه دربرابر افغانستان اجتناب کنند و با در نظر داشت میکانیزم‌های معمول و جا افتاده‌ با رویکرد احترام متقابل به حاکمیت‌ملی و استقلال‌ملی افغانستان وارد تعامل سازنده همه‌جانبه شوند!

Share.

۱ دیدگاه

  1. سيف الرحمن on

    هر تصمیم که در سیاست خارجی از طرف مسؤلین امارت اسلامی افغانستان گرفته شود کاملاً سنجیده و بجا است و نیز به سود کشور ما می باشد، ما از تصمیات مدبرانه امارت اسلامی افغانستان قدردانی می کنیم

Leave A Reply

Exit mobile version