نویسنده: حمزه الافغانی
بخش کلانی از وضعیت نابسامان افغانستان گذشته، محصول دستگاه دیپلماسی ناکام نظام قبلی است، چرا که دیپلماسی کارا یکی از مولفه‌های قدرت ملی است، و آنانی که در این عرصه فعالیت داشته اند؛ متاسفانه با غلامی و رویکرد غیر مستقلانه، وضعیت افغانستان را به این حالت و انزوا کشانده بودند.
لله الحمد که افغانستان امروزی با به سر کار قرار گرفتن علماء و دانشمندان دلسوز؛ توانسته است در مجال‌های بسیاری بخصوص دیپلماسی نقش مؤثری از خود بجا بگذارد.
اگر کسی بدون ایمان و باور عمیق به اهداف نظام و دولت، در عرصه‌ی دیپلماسی فعال باشد، قطعاً نمی‌تواند موفق شود. بناء هر چه بر پایبندی به اصول اسلامی و روش‌های آن بیشتر تاکید بورزید، موفق‌تر خواهید بود. موفقیت امروزه دیپلماسی ما که دنیا و حتی مخالفان ما، بدان اذعان دارند، در درجه‌ی اول مدیون پایبندی اعضای خانواده دیپلماسی کشور به اصول و اساسات دین مبین اسلام است و در قدم دوم دلسوز بودن و فعال بودن نیروی دیپلماسی این سرزمین می‌باشد.
در حقیقت خط و رسم دیپلماسی نظام کنونی افغانستانِ اسلامی را اصول و اساسات نجات دهنده اسلام مشخص و تعیین می‌کند.
در جبهه ظریف و خطیر و از سوی دیگر بسیار مؤثر دیپلماسی افغانستان لله الحمد افرادی گمارده شده اند که با پایبندی به اصول و اساسات دین مبین اسلام، شناخت درست و مناسبی نیز از منافع ملی، آن‌ها را قادر ساخته است تا با قوتی متین و محکم در این عرصه قدم بگذارند.
در واقع دولت‌ها در برقراری مناسبات بین المللی و روابط ژئوپلیتیک از ابزارهای متفاوتی بهره می‌گیرند که دیپلماسی عمومی یکی از آن‌هاست. دیپلماسی عمومیِ هر کشور در ایجاد تصویر ملی مناسب نزد دیگران و تصحیح برداشت آن‌ها نقشی تعیین کننده دارد و می‌تواند در پیشبرد اهداف فرهنگی ـ سیاسی کشورها به ویژه در مقابله با تهدیدهای بین المللی با هدف تامین امنیت ملی کشورها نقش ایفا کند.
در واقع دیپلماسی کارآ به دیپلماسی گفته می‌شود که به درستی از انعطاف و اقتدار نظام استفاده نماید.
و یا اینکه در تعریف‌ها وچهارچوب‌های تعریفی به آن نرمش قهرمانانه گفته شود.
به درستی که اگر مهارت دیپلماتیک به صورت درست آن به کار گرفته شود، بسیاری از تهدیدها می‌تواند به فرصت‌ها تبدیل گردد. نه فقط تهدید، تحقق پیدا نکند، بلکه حتی همان چیزی که نقطه‌ی اساسی تهدید محسوب می‌شود، درست صد و هشتاد درجه عکس، به نقطه‌ی فرصت تبدیل شود.
افغانستانِ امروزی به مراتب نسبت به گذشته خود، از لحاظ دیپلماسی و گزینش افراد شایسته در این مقامات، تفاوت نموده و هرگز این تفاوت برای هیچ کسی پنهان نبوده وبه همگان واضح و هویداست.
در حقیقت دیپلماسی امروز افغانستانِ نوین؛ بر اساس اصول اسلامی و منافع ملی افغانستان قدم بر می‌دارد.
در واقع یکی از ویژگی‌های دیپلماسی امروز افغانستان اتکاء آنها به نیروی درونی است، یعنی نه بسان دیپلمات‌هایی که از بیرون برنامه دریافت نموده و بر اساس آن برنامه‌ها منافع ملی کشور خود را معامله کنند.
با این وجود عده ای از کسانی که جبهات بغاوتی علیه نظام فعالیت دارد، در این عرصه نیز گستاخانه و بی شرمانه لب به سخن گشوده و با بی حیائی کامل می خواهند فعالیت ها و دستاوردهای دیپلمات های این نظام موفق و کارا را زیر سوال برده و با پرخاشگری های بدور از عقل، فعالیت های این نهادها را پنهان دارند و یا اینکه وارونه جلوه دهند.
ولی این عده از انسان نماها غافل از این اند که خداوند تبارک و تعالی سال ها گذشته با کلام وحی خود پرده از این واقعیت برداشته و حالت این عده از انسان نماها را بیان داشته است.
در بیان داستان کعب بن اشرف به صورت واضح و در شأن نزول آیه 9 سوره صف این واقعیت بیان گشته است آن گاهی که کعب ابن اشرف برای یهودیان مژده اتمام روح و وحی را بیان داشت، خداوند تبارک و تعالی در ساکت کردن آنها و از سوی دیگر انگیزه فعالیت دادن به حضرت رسول اکرم بیان داشته که الله تبارک و تعالی نورش را تمام و کامل خواهد نمود با این که کافران ناپسند بدانند.
بناء نظام اسلامی با پشتوانه حمایت و نصرت الهی همیشه و جاودانه خواهد ماند و این نقش بازی کردن های بغاوت گران هرگز برای کسی مجال به فریب افتادن را هم مساعد نخواهد نمود.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version