پس از بیست سال جنگ در افغانستان و حاکمیت حکومت کنونی، این پرسش همواره مطرح بود که آیا حکومت جدید از امتحان مدیریت وضعیت، موفق بیرون خواهد آمد یا خیر؟ زیرا این زمانی بود که نیروهای خارجی از افغانستان خارج شده بودند، حکومتی که با حمایت آن‌ها ساخته شده بود نیز فروپاشیده بود، همزمان تحریم‌های سختی بر افغانستان وضع شد و در رسانه‌های بین‌المللی نیز تبصره‌ها و اظهارات منفی علیه آن در حال افزایش بود. اما پس از گذشت نزدیک به چهار سال، اکنون ارزیابی‌ها معکوس شده، وضعیت مدیریت گردیده و حتی حکومت کنونی افغانستان در یکی از حساس‌ترین و مهم‌ترین لحظات، از سوی یکی از کشورهای مهم جهان «روسیه» به رسمیت شناخته شد. این وضعیت می‌تواند یک دستاورد برای حکومت سرپرست و در کل یک خبر خوش برای افغانستان شمرده شود.

دنیای امروز که چندقطبی شده است، برخلاف گذشته، دیگر همه به رضایت و نارضایتی آمریکا توجه نمی‌کنند و آمریکا نیز مانند گذشته آن برتری را ندارد که همه چیز طبق میل آن‌ها پیش برود.

مسائل بزرگ بین‌المللی در چند سال گذشته، جهان چندقطبی و زوال یکه‌تازی آمریکا را آشکار ساخت. اکنون که یک کشور مهم «روسیه»، حکومت سرپرست افغانستان را به رسمیت شناخته، یکه‌تازی آمریکا و غرب را بیش از پیش به چالش کشیده است. زیرا آمریکا و متحدانش پس از شکست در افغانستان، بر این کشور تحریم وضع کردند، برای مخالفان مسلح کمپاین به راه انداختند و از به رسمیت شناختن حکومت فعلی افغانستان خودداری ورزیدند. همچنین برای این کار شروط و فرمایشات متعددی را پیشکش نمودند که زبان تفاهم را دشوارتر ساخت.

گفته می‌شود پس از این اقدام روسیه، بسیاری از کشورهای دیگر نیز تلاش دارند تا حکومت کنونی افغانستان را به رسمیت بشناسند، زیرا آن‌ها پیش از این در طول نزدیک به چهار سال گذشته روابط نسبتاً خوب دیپلماتیک، سیاسی و اقتصادی با افغانستان داشته‌اند و تنها در انتظار چنین اقدامی بودند. پیش‌بینی می‌شود که پس از این اقدام روسیه در آینده چین، برخی از کشورهای آسیای میانه، برخی کشورهای عربی، ترکیه، ایران، هند و پاکستان نیز اقدام مشابهی انجام دهند و این امر کشورهای غربی و به‌ویژه آمریکا را تحت فشار قرار خواهد داد تا در پالیسی‌های کنونی خود تجدید نظر کنند و از روی ناچاری به تعامل سازنده با افغانستان روی آورند.

این اقدام و اقدامات مشابه در آینده، برای افغانستان و تمام منطقه مفید به نظر می‌رسد، زیرا با این کار ثبات افغانستان بیشتر تقویت می‌شود، از حالت انزوا و تحریم‌های کنونی خارج خواهد شد، اقتصاد، تجارت، مشروعیت و جایگاه بین‌المللی آن قوی‌تر می‌گردد و به یک نیروی جدید تحرک اقتصادی و ثبات در منطقه تبدیل خواهد شد. در افغانستان زمینه برای کارهای بازسازی و زیربنایی اقتصادی گسترده فراهم خواهد شد و این بهترین مژده برای کشوری است که به‌تازگی از یک دهه وضعیت بحرانی بیرون آمده است.

همچنین، با این کار گروه‌های مخالف و برخی حلقات شریر استخباراتی منطقه‌ای و بین‌المللی بیشتر منزوی شده و به سوی زوال خواهند رفت؛ آنانی که می‌خواستند این فرصت‌ها را از افغانستان بگیرند و آن را دوباره به میدان جنگ و بی‌ثباتی تبدیل کنند.

توجه: نوشته ها، مقالات و نظریات منتشر شده از صدای هندوکش تنها بیانگر نظر نویسندگان است، موافقت صدای هندوکش برایشان شرط نیست.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version