عطا محمد نور، که قبل از این رابطهای نزدیک با افغانستان اینترنشنال داشت و هر وقت در برنامههای آن مهمان میشد، این شبکه را یکی از بهترین رسانهها میدانست. اما انتقاد صریح و مستقیم اخیر وی از این تلویزیون، اکنون پرسشهایی را در میان فعالان رسانهای برانگیخته است.
اگر موضوع صرفاً یک انتقاد اصولی باشد، نور میتوانست پیشتر از این چنین موضعی بگیرد. اما این تغییر ناگهانی نشان میدهد که معاملهای در پس پرده در جریان است.
عطا محمد نور، سیاستمداری انعطافپذیر است که همواره خود را با فرصتها تطابق داده و بهره میبرد. اکنون متوجه شده که شبکه افغانستان اینترنشنال دیگر در راستای منافع سیاسیاش حرکت نمیکند و در عوض، بر حفظ منافع رقبای او میپردازد. نور احساس کرده که این رسانه دیگر توجهی به اهداف وی ندارد و جایگاهی را که در گذشته در آن داشت، از دست داده است. در حالی که زمانی این شبکه با مواضعش هماهنگ بود، اکنون نفوذ مخالفان نور در آن افزایش یافته و همین امر باعث شده که در درون حزب جمعیت احساس انزوا کند.
مدتی پیش، افغانستان اینترنشنال اعلام کرد که سیاستمداران تبعیدی افغانستان در ترکیه با نمایندگان پاکستان دیدار نکردهاند. این ادعا در نگاه اول به ضرر حزب جمعیت تمام میشد، اما جبهه مقاومت، چه. در سطح رهبری و چه در میان اعضای رده پایین، واکنشی به آن نشان نداد. دلیل این سکوت روشن است؛ برهانالدین ربانی با ایران، روسیه و حتی برخی حلاقات غربی در ارتباط است، درحالیکه عطا محمد نور به دنبال جلب حمایت ترکیه، پاکستان و سایر بازیگران منطقهای است. اما با گذشت زمان، رقبایش فضاء را بر او تنگتر کردهاند. این دیدار با پاکستان بیاهمیت جلوه داده شد و حتی حضور در آن انکار گردید، موضوعی که نور را وادار کرد صدایش را بلند کند.
عطا محمد نور یکی از چهرههای جنجالی سیاست افغانستان است که در درون حزبش با چالشهای بزرگی دستوپنجه نرم میکند. توییت اخیر، که کوتاه اما گویا بود، نشان داد که رقبایش یک گام جلوتر از او هستند و افغانستان اینترنشنال نیز تحت فشارهایی قرار گرفته که باعث شده مواضع دیگران را بیشتر از دیدگاههای نور اهمیت دهد.
یکی از جدیترین رقبای درون حزبی نور، صلاحالدین ربانی، پسر برهانالدین ربانی است که ادعای رهبری جمعیت را دارد. اگر بتواند حمایتهای داخلی و خارجی بیشتری جذب کند، عطا محمد نور در درون حزب به حاشیه رانده خواهد شد. ربانی از پشتیبانی احمد مسعود، بسمالله محمدی و دیگر چهرههای سیاسی بهره میبرد، درحالیکه نور همچنان امیدوار است که بهعنوان بازیگر اصلی در شمال باقی بماند. اما شرایط به گونهای پیش میرود که او بهتدریج از حلقه قدرت کنار گذاشته میشود. نخستین نشانه این روند، کاهش اهمیت و نفوذ در شبکه افغانستان اینترنشنال بود.
رقیب دیگر نور، احمد مسعود، اگرچه رهبری جبهه مقاومت را بر عهده دارد، اما برخی از اعضای قدیمی جمعیت به جای نور از احمد مسعود حمایت میکنند. این شرایط نور را در موقعیتی قرار داده که باید گزینههای جدیدی را بررسی کند. توییت اخیرش تنها نخستین قدم در این مسیر بود و به نظر میرسد که اقدامات بیشتری در راه باشد؛ ممکن است از این جناحها فاصله بگیرد، یا یک ساختار جدیدی راهاندازی کند، یا حتی به طالبان نزدیک شود.
توجه: نوشته ها، مقالات و نظریات منتشر شده از صدای هندوکش تنها بیانگر نظر نویسندگان است، موافقت صدای هندوکش برایشان شرط نیست.