تحلیل

مدعیان جنبش ایجاد شده خیالی و فیسبوکی که به نام جبهه مقاومت، با گذشت چهار سال هنوز نتوانسته‌اند برای مقاومت در برابر حکومت سرپرست در افغانستان، در بین خود منسجم شوند و اعتماد کشورهای جهان و منطقه را جلب کنند. آخرین امیدهای این جبهه که انتظار می‌رفت دونالد ترامپ از آن‌ها حمایت کند، با تحولات جاری و سیاست‌های دولت ترامپ تاکنون بر باد بشمار می‌رود.

این جبهه فیسبوکی پس از تصرف کابل توسط حکومت سرپرست در آگست سال ۲۰۲۱م ایجاد شد که تا به امروز از یک سو با چالش‌های انحصار قدرت توسط خانواده رهبر جبهه و از سوی دیگر با فساد دست و پنجه نرم می‌کند.

اگرچه گهگاهی این جبهه خیالی شایعاتی مبنی بر حملات بر کارمندان حکومت سرپرست در شماری از ولایات کشور و پایتخت کابل منتشر می‌کند و رسانه‌های خارجی مانند آمو، هشت صبح، زاویه، آزادی و اینترنشنال به این خبرهای بی‌اساس انعکاس گسترده می‌دهند، اما با این وجود هیچ حمایت منطقه‌ای و مردمی در سطح جهان و در داخل کشور ندارد.

آمریکا، اتحادیه اروپا و کشورهای منطقه بر این باورند که این گروه به نام مقاومت نتوانسته است اجماع مشترکی در مورد آینده سیاسی افغانستان ایجاد کند و یا توانایی مقاومت در برابر حکومت سرپرست در افغانستان را داشته باشد؛ همچنان افغان‌ها نیز فعالیت این جبهه را بی‌فایده و به معنای تجزیه کشور می‌دانند.

شماری از مقامات و سیاسیون حکومت جمهوری سرنگون‌شده نیز بر این باورند که صحبت‌ها در مورد مقاومت در برابر امارت اسلامی به رهبری احمد مسعود پسر احمد شاه مسعود صرفاً فریب دادن مردم و از این طریق پر کردن جیب‌های خود توسط سازمان‌های استخباراتی بین‌المللی است. امارت اسلامی نیز مقاومت این جبهه را فیسبوکی و توییتری یاد می‌کند و تمام ادعا‌های آن را دروغ و صرفاً شایعه می‌داند.

تحلیلگران یکی از دلایل اساسی شکست جبهه مقاومت را عدم حضور فیزیکی آن‌ها می‌دانند. به گفته آن‌ها جبهه مقاومت حتی یک وجب از خاک کشور را هم تحت تسلط خود ندارد و تاکنون نتوانسته است حضور فیزیکی خود را به افغان‌ها در داخل کشور و به جامعه جهانی نشان دهد.

در حالی که عدم حضور فیزیکی و عدم کنترل بر زمین، یک چالش بزرگ برای هر مقاومتی است. اگر یک جبهه منطقه مشخصی نداشته باشد، نه تنها عملیات نظامی برای آن‌ها پیچیده است، بلکه اعتبار سیاسی آن در سطح بین‌المللی نیز بی‌ارزش است. برای یک مقاومت مؤثر تسلط جغرافیایی، رهبری منظم، منابع مالی و حمایت مردمی ضروری است، چیزهایی که جبهه موسوم به مقاومت هیچ‌کدام را ندارد.

چندی پیش سخنگوی این جبهه در مصاحبه با بی‌بی‌سی از حملات گسترده خود تذکر بود، اما با گذشت چند ماه هنوز نتوانسته‌اند به حملات خود علیه حکومت سرپرست ادامه دهند. علاوه بر این، جبهه مذکور تا به امروز حتی یک وجب از خاک کشور را هم تحت تسلط ندارد.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version