نویسنده: سائس سعیدی
احمد شاه مسعود، یکی از افرادی است که در تاریخ جنگهای معاصر افغانستان، نه تنها به عنوان سکولارپرست شناخته میشود، بلکه به عنوان فردی که در طول سالها به ابزار دست بیگانگان تبدیل شده بود، شُهره یافته است.
برخلاف ادعای بعضی اشخاص، مبنی بر مبارزه احمد شاه مسعود برای آزادی و استقلال افغانستان، وی در استخدام و مزدور شبکههای جاسوسی مختلف، از جمله سازمان جاسوسی پاکستان (آیاسآی)، کیجیبی شوروی، سیآیای آمریکا و همچنین شبکههای جاسوسی ایران، هند و سایر کشورهای منطقه و جهان بوده است.
یکی از اولین شبکههای جاسوسی که احمد شاه مسعود در خدمت آن بوده است، شبکه استخباراتی پاکستان (آیاسآی) بود. پاکستان در دهههای ۱۹۸۰ و ۱۹۹۰ به دلیل اهداف استخباراتی خود در افغانستان، به حمایت از احمد شاه مسعود پرداخته بود و از حمایتهای مالی و تسلیحاتی بیشماری، آیاسآی بهرهمند بود.
این رابطه به وضوح نشان میدهد که مسعود نه تنها به فکر مردم افغانستان و برای سرزمین افغانها تلاش نمینمود، بلکه به شدت به دنبال تقویت موقعیت خود با اتکاء به قدرتهای خارجی به هر قیمتی بود.
در دوران جنگ شوروی، افغانها به علاوه مسعود به جهاد علیه اشغال شوروی پرداختند. اما شواهد حاکی از آن است که احمد شاه مسعود در برخی مقاطع، با کیجیبی، شبکه استخبارات شوروی، همدست بوده است. این رابطه به مسعود زمینه را فراهم نموده بود تا بر سر بعضی مناطق با شوروی معاملات ننگین داشته باشد و حتی با برخی از معاملات مخفیانه با شوروی برای تأمین منابع خود، مسائل کلان افغانستان را نیز زیر پا کرده باشد.
احمد شاه مسعود در دوران جنگ علیه شوروی از طریق شبکه استخباراتی مرکزی آمریکا (سیآیای) به ثروت و وسایل جنگی دسترسی پیدا کرد. در واقع، سیآیای یکی از بزرگترین حامیان نظامی مسعود در جریان این جنگ بود و به او کمکهای قابلتوجهی در راستای مقابله با نیروهای شوروی ارائه داد و در مقابل از او به عنوان جاسوس و مزدوری در افغانستان استفاده مینمود.
این روابط باعث شده بود تا مسعود به یکی از مهرههای کلیدی جاسوسی آمریکا در افغانستان تبدیل شود زیرا قدم به قدم منافع واشنگتن را تعقیب مینمود.
علاوه بر آیاسآی و سیآیای، احمد شاه مسعود در دوران جنگهای داخلی، برای شبکههای استخباراتی ایران (واواک) و هند (راو) جاسوسی گرم داشته است.
ایران و هند، هر دو به دنبال نفوذ بیشتر در افغانستان بودند و مسعود به عنوان مهرهای در تأمین این اهداف شوم آنها عمل میکرد. این دو کشور با حمایتهای مالی، جنگی و سیاسی به او کمک کرده بودند.
پس احمد شاه مسعود را کسانی که به عنوان مبارزی در راه وطن معرفی میکنند، در واقع قطع نظر از خیانتهای دیگری که به اسلام و سرزمین افغانستان نموده است، بلکه برای چندین شبکه استخباراتی از جمله آیاسآی، کیجیبی، سیآیای، واواک و راو جاسوسی مینموده است.
این مزدوریهای احمد شاه مسعود به استخبارات اجانب، بیانگر این است که مسعود به جای تعقیب منافع افغانستان، به دنبال پر کردن جیب و تقویت موقعیت خود در برابر رقبای داخلی خود بود. تاریخ معاصر افغانستان پر از شیطنت جنگسالارها و چهرههای است که به نام مبارزه برای استقلال، در خدمت بیگانگان قرار داشتند، اما احمد شاه مسعود قطعاً سرکرده این افراد خودفروخته و مزدور بوده است.
توجه: نوشته ها، مقالات و نظریات منتشر شده از صدای هندوکش تنها بیانگر نظر نویسندگان است، موافقت صدای هندوکش برایشان شرط نیست.