نشست ویانا؛ پروژه‌ای شکست‌خورده که هر بار پس از احساس خطر توسط مخالفین حکومت سرپرست برگزار شده و اکثریت چهره‌های بدنام و طردشده جمهوریت برای یافتن راه و چاره‌ای جدید در شهر وینِ اتریش گرد هم می‌آیند.

نشست چهارم ویانا درست یک هفته قبل از نشست سوم دوحه برگزار شد؛ زمانی که جنگ‌سالاران از دعوت حکومت سرپرست به نشست دوحه به میزبانی ملل متحد، شوکه شده و این اتفاق را همچون زنگ خطری بزرگ برای خود تلقی کردند.

نشست چهارم ویانا همان‌طور که انتظار می‌رفت، بدون هیچ دستاوردی برای مخالفین حکومت سرپرست پایان یافت و جز کلماتی خالی از اعتبار، چیز دیگری برای‌شان به ارمغان نیاورد.

طبق برخی گزارش‌ها، قرار است پنجمین دور کنفرانس ویانا در فاصله زمانی کمتر از یک سال با نشست قبلی، روز سه‌شنبه و چهارشنبه هفته آینده با حضور ده‌ها جریان مخالف حکومت سرپرست در پایتخت اتریش برگزار شود.

برگزاری این نشست نیز همانند دور چهارم، درست زمانی برگزار می‌شود که مخالفین حکومت سرپرست با چالش‌های جدی روبه‌رو شده و علیرغم تلاش‌های بی‌شمارشان، نتوانسته‌اند حمایت کشورهای خارجی را جلب کنند.

پاسخ‌های سرد ترامپ و بی‌توجهی او به سروصدای مخالفین حکومت سرپرست پس از نشستن بر کرسی ریاست‌جمهوری آمریکا، ضربات جبران‌ناپذیری به بدنه این گروه‌ها وارد کرد و تمام آرزوهای رنگارنگ‌شان را با خاک یکسان نمود؛ به‌گونه‌ای که موج بزرگی از ناامیدی و سرگردانی در میان سران این جبهه‌ها شکل گرفته و آن‌ها را بر طراحی نقشه‌ای جدید واداشته است.

جالب این‌جاست که برگزارکنندگان این نشست پوشالی، موضوع مورد بحث این دوره را گفت‌وگو پیرامون «افغانستان پس از طالبان» خوانده‌اند؛ حال آنکه این فراریان بدنام از زمان سقوط جمهوریت تاکنون نه‌تنها هیچ‌گونه مشروعیتی برای خود کسب نکرده‌اند، بلکه هیچ‌یک از کشورهای خارجی حتی آن‌ها را به‌عنوان یک مهره نیز نپذیرفته‌اند.

«وحدت سیاسی میان جریان‌های سیاسی» یکی دیگر از موضوعات کلیدی قابل‌بحث در این دور از نشست ویانا خواهد بود؛ موضوعی که به‌درستی شکاف بزرگ میان این جبهه‌ها و گروه‌های مخالف حکومت سرپرست را نمایان ساخته و ناتوانی‌شان در اتحاد و یک‌دست شدن را به رخ جهانیان کشانده است.

چالشی حل‌ناشدنی که از زمان جنگ‌های ویرانگر داخلی افغانستان آغاز شد، در زمان جمهوریت ادامه یافت و اکنون که همه‌شان از جامعه افغانی طرد شده‌اند نیز پایان نیافته است. آن‌گونه که از قرائن پیداست، جنگ‌سالاران و رهبرنماهای فراری هیچ‌گاه و تحت هیچ شرایطی با یکدیگر متحد نمی‌شوند.

باید خاطرنشان کرد که این نشست نیز همانند دوره‌های ناکام قبلی ویانا و دیگر جلسات و اجتماعات‌شان، هیچ دستاوردی برای آن‌ها در پی نخواهد داشت و چیزی بیش از تلاشی ناکام دیگر در راستای کسب مشروعیت نخواهد بود؛ زیرا اکنون نه‌تنها ملت افغانستان، بلکه جهانیان نیز بر ماهیت واقعی مخالفین حکومت سرپرست پی برده‌اند و هیچ‌گاه به آن‌ها اعتماد نخواهند کرد.

توجه: نوشته ها، مقالات و نظریات منتشر شده از صدای هندوکش تنها بیانگر نظر نویسندگان است، موافقت صدای هندوکش برایشان شرط نیست.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version