ابوعثمان غزنوی
در این اواخر، هیأتی بلندپایۀ امارت اسلامی افغانستان به سرپرستی خلیفه سراج الدین حقانی سرپرست وزارت امورداخله و با عضویت ملاعبدالحق وثیق رییس عمومی استخبارات و حافظ انس حقانی عضو کمیسیون سیاسی امارت اسلامی افغانستان به امارات متحدۀ عربی سفر داشتند. این هیأت با رسیدن به امارات متحدۀ عربی از سوی مقامات بلندپایۀ امارات مورد استقبال گرم قرار گرفت و در ملاقات رو در رو با شیخ خلیفه آل زاید امیر امارات متحدۀ عربی روی گسترش روابط سیاسی، اقتصادی و تجاری بین طرفین، تقویت همکاری های دو جانبه برای تأمین منافع متقابل و کمک به ثبات منطقه و نیز زمینه های اقتصادی و توسعه و حمایت از بازسازی افغانستان، گفتگو کردند.
هرچند سفر مقامات دولتی به کشورها یک امر عادی است، ولی سفر مقامات امارت اسلامی به ویژه خلیفه سراج الدین حقانی که زمانی امریکایی ها حدود 10 میلیون دالر امریکایی به خاطر گرفتاری وی، جایزه تعیین کرده بودند، افزون براین که به شدت موجب سراسیمه گی و دلهره گی در میان مخالفان و فراری ها گردیده است، کاملا یک انکشاف تازه و بی سابقه می باشد.
به هر حال، این سفر هیأت بلندپایۀ امارت اسلامی به یکی از مهمترین کشورهای خلیج و دیدار آن‌ها با عالی ترین مقامات آن کشور، با ابعاد تحلیلی و پژوهشی گسترده و بی سابقه همراه است. کشور امارات متحده عربی یکی از تأثیرگذارترین کشورها در حوزۀ خلیج در راستای تعاملات سیاسی، اقتصادی و تجاری است. همچنان این کشور، یکی از قطب های گردشگری و اقتصادی در سطح شرق میانه و کشورهای حاشیۀ خلیج می باشد. این امر می تواند به انکشافات و تحولات بنیادین و مثبت در رویکرد بستۀ سایر کشورهای منطقه نسبت به امارت اسلامی افغانستان منجر گردد. افزوین براین، این کشور، دارای بهترین بازار کار، برای کارگران کشورهای سوم از جمله افغانستان می باشد. هم اکنون در حدود پنجصد هزار کارگر افغانی در بازارهای دوبی، عجمان، ابوظبی و سایر شهرهای این کشور مصروف کار اند که این سفر می تواند به تسهیل حضور بیشتر و فعالیت معنادار و باثبات کارگران مهاجر افغانی در این بازارها کمک کند.
بنابراین، این سفر از سویی می تواند به گسترش روابط در عرصه های گوناگون افغانستان با امارات متحدۀ عربی کمک نماید، از سوی دیگر، این انکشاف دیپلوماتیک سبب تشویق سایر کشورهای عربی حوزۀ خلیج می گردد، تا با امارت اسلامی افغانستان که در حال حاضر از واقعیت های انکارپذیر در سطح منطقه و جهان می باشد، ارتباط برقرار نموده و همانند این کشور در چارچوب منافع ملی، رویکردهای سیاسی، امنیتی و اقتصادی خد، داخل مراوده، گفتگو، تفاهم مثبت و معنادار با افغانستان زیر حاکمیت امارت اسلامی گردند.
گذشته از این، همزمان با این سفر، وقوع رویدادهای مثبت دیگر سیاسی در سطح منطقه همانند حذف امارت اسلامی افغانستان از فهرست گروه های ممنوعه توسط رییس جمهور قزاقستان و اظهارات اخیر رییس جمهور، وزیر خارجه و سایر مقامات بلندپایۀ روسیه مبنی ضرورت تعامل و برقراری روابط با امارت اسلامی و حذف آن از فهرست گروه های ممنوعۀ این کشور و همچنان اظهارات اخیر ضمیر کابلوف مقام دیگر روسی مبنی بر حمایت کشورش از عضویت امارت اسلامی افغانستان در سازمان همکاری های شانگهای و نیز ترافیک دیپلوماتیک مقامات دولتی از کشورهای جنوب شرق و شرق دور آسیا همانند مالیزیا و اندونیزیا در کابل همه دال بر این است که کشورهای منطقه و جهان، اکنون به عمق این مسأله رسیده اند که امارت اسلامی افغانستان به عنوان یک واقعیت انکار ناپذیر در سطح معادلات منطقه یی، فرامنطقه یی و جهانی، قابل نفی نمی باشد و نظام حاکم موفق به استقرار ثبات و امنیت کامل در کشوری گردیده که نیم قرن جنگ های وحشتناک و ویرانگر را تجربه کرده است. آنان بخوبی درک کرده اند که بی ثباتی افغانستان، باعث بروز ناامنی ها و تهدیدات بالقوه و بالفعل برای منافع ملی سایر کشورها می گردد و علی رغم آنکه در بیست سال گذشته ناتو، امریکا و سایر متحدان شرقی و غربی آن، با پیشرفته ترین تجهیزات و امکانات تسلیحاتی و حمایت های مالی و لوژستیکی گسترده و حضور ده ها هزار سرباز آموزش دیده به سطح جهانی و در کنار آن، صدها هزار سرباز مربوط ارتش و نهادهای امنیتی داخلی، نتوانستند موفق به استقرار ثبات نسبی حداقل در یک ولایت این کشور گردند، اما امارت اسلامی افغانستان با کمترین امکانات و با وجود نبود حمایت خارجی، در کمترین زمان به استقرار امنیت سراسری و ثبات واقعی در این کشور گردیدند. هرچند زیر تعزیرات ظالمانۀ سیاسی و اقتصادی برخی حلقات و کشورها نیز قرار دارد.
با توجه به آنچه گفته آمدیم، دولتمردان کشورهای منطقه و فرامنطقه بخوبی می دانند که ثبات این کشور، منبع اصلی تأمین منافع اقتصادی، تجاری و امنیتی کشورهای همسایه، منطقه و فرامنطقه بوده و این کار، بدون حاکمیت امارت اسلامی افغانستان ناممکن می باشد؛ بنابراین آنها به عنوان یک نیاز مبرم و حیاتی در راستای منافع ملی و کشوری شان، به برقراری روابط معنادار و مثبت با امارت اسلامی افغانستان پیشتاز و پیشقدم بوده و در چارچوب راهکار ترجیحی سیاسی و دیپلوماتیک به آن اقدام نموده و می نمایند که توأم با انکشافات ذکر شدۀ دیگر در فوق، پذیرایی بی چون و چرا و گرم مقامات امارات متحده عربی از سفر هیأت امارت اسلامی به ریاست سراج الدین حقانی از آن مستثنا نیست. امیدواریم سایر کشورهایی که از درک واقعیت‌های عینی افغانستان دور مانده اند، نیز در تبانی با منافع ملی خودشان و نه بر مبنای منافع دیگران، در این راستا تصمیم گرفته و گام بردارند.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version