نویسنده: فهیم نادری

این روزها یکی از موضوعات بحث‌برانگیز در رسانه‌های مخالف و موافق حکومت سرپرست افغانستان، سکوت ترامپ و طفره‌رفتن او راجع به سؤال درباره افغانستان است. رسانه‌های تلویزیونی و شبکه‌های مجازی زیادی این موضوع را بازتاب داده‌اند.

نذیره کریمی، فعال رسانه‌ای و خبرنگار زن افغان در خارج از کشور، اخیراً در جمع خبرنگارانی که در کاخ سفید حاضر بودند و از دونالد ترامپ درباره اقدامات پس از پیروزی‌اش در انتخابات می‌پرسیدند، حضور یافت و از او چند سؤال درباره افغانستان پرسید.

کریمی میکروفون را در دست گرفت و از رئیس‌جمهور منتخب آمریکا چنین پرسید: «آیا شما برنامه‌ای برای تغییر وضعیت در افغانستان دارید؟ آیا حاضر هستید طالبان را به رسمیت بشناسید؟ چه نظری درباره افغانستان دارید؟ آیا برنامه‌ای برای آینده زنان افغان دارید؟»

اما ترامپ این سؤالات را می‌شنود، ولی خود را به نفهمی می‌زند و پاسخی می‌دهد که دور از انتظار کریمی و مخالفان حکومت سرپرست افغانستان است. آن‌ها امید داشتند ترامپ با قاطعیت در مقابل دولت سرپرست ایستاده، از جمهوریت سابق دفاع کند، از زنان افغان سخن بگوید و از هر آنچه در دل آن‌ها می‌گذرد.

اما ترامپ با یک پاسخ ساده، تمام امیدهای مخالفان را به ناامیدی تبدیل می‌کند. او در پاسخ به خبرنگار افغان می‌گوید: «لهجه زیبایی دارید، اما من از حرف‌های شما چیزی نمی‌فهمم» و از پاسخ‌دادن امتناع می‌کند. این در حالی است که خانم کریمی می‌گوید: «مطمئنم سخن مرا فهمید.»

ترامپ خوب می‌داند که واکنش تند و زورمندانه به حکومت سرپرست افغانستان فایده‌ای ندارد؛ زیرا قبلاً راه و عمل با زور را امتحان کرده‌اند و نتیجه نگرفته‌اند. با تمام قدرت نظامی حمله کردند و حتی دولت حاکم در افغانستان را با خود همراه کردند، اما موفق نشدند.

آمریکا بیست سال افغانستان را اشغال کرد، اما در آخر، بدون دستاورد و با جا گذاشتن میلیاردها دالر تجهیزات نظامی، افغانستان را زبونانه ترک کرد. این چیزی است که زبان ترامپ را از واکنش خشونت‌آمیز در مقابل حکومت سرپرست افغانستان باز می‌دارد.

ترامپ به خوبی می‌داند که عواقب زورگویی و قلدری در برابر افغانستان چه خواهد بود. او می‌داند کسانی که با موتورسیکلت‌های ساده ابرقدرت جهان را با تمام تجهیزات نوینش شکست دادند، حالا که به تمام کشور و تمام آن تجهیزات دسترسی دارند، چه خواهند کرد.

ترامپ می‌داند که این‌ها قبلاً گروه طالبان بودند، اما حالا حکومت افغانستان را در دست دارند و علاوه بر آن ملت را با خود همراه کرده‌اند. لذا در پاسخ به سؤال خبرنگار افغان، از واکنش صریح و تند علیه حکومت سرپرست امتناع می‌کند.

افغانستان حالا دیگر جزو قدرت‌های بزرگ نظامی در جهان است، هم از جهت تسلیحات برجای‌مانده از دولت سرنگون‌شده و حامیان خارجی‌اش، و هم از جهت توسعه‌اش در زمینه‌های مختلف؛ این‌ها همه می‌تواند در سکوت و طفره‌رفتن ترامپ نقش داشته باشد.

توجه: نوشته ها، مقالات و نظریات منتشر شده از صدای هندوکش تنها بیانگر نظر نویسندگان است، موافقت صدای هندوکش برایشان شرط نیست.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version