نویسنده: شمس‌الله شهیر

در ۱۵ آگوست سال ۲۰۲۱م، کابل پایتخت افغانستان، از سوی طالبان پس از شکست نظامی مخالفان شأن تصرف شد؛ مخالفان طالبان که در دهه ۱۹۹۰ دولت‌های سیار تحت عناوینی چون جبهه متحد و ائتلاف شمال ایجاد کرده بودند، همراه با متحدان خود به پنجشیر عقب‌نشینی کردند و به‌جای تمرکز بر کل افغانستان، مقاومت محدودی را برای دفاع از این دره آغاز کردند.

طالبان تقریباً سراسر افغانستان را تحت کنترل خود درآوردند، اما دره کوچک پنجشیر که جمعیتی محترم دارد، همچنان در دست بغاوتگران باقی ماند، طالبان برای تکمیل حاکمیت خود مجبور بودند این دره را پاک‌سازی کرده و تحت کنترل خود درآورند که با این اقدام بغاوتگرانی که به نام قوم، منطقه و ولایت امتیازاتی کسب کرده بودند و تحت حمایت مستقیم کشورهای خارجی بودند، مجبور به فرار شدند.

این گروه‌ها پس از فرار از افغانستان تحت عناوین مختلفی چونشر و فساد مجدداً دست به تشکیل تیم‌ها و گروه‌ها زدند، طی سه سال گذشته تقریباً هر ماه یک حرکت یا جریان جدید ضد طالبان در جلسات آنلاین ظهور کرده است.

اما سؤال این است که در طول این سه سال، این گروه‌ها در میدان عملیاتی و نظامی چه دستاوردها یا پیشرفتی داشته‌اند!؟

در طول بیش از سه سال گذشته، در حالی که گروه‌های شر و فساد حتی یک وجب از خاک افغانستان را تحت کنترل خود درنیاوردند، در ماه‌های اخیر هرجا که سر بلند کرده‌اند، توسط طالبان به شدت سرکوب شده و به سزای اعمال خود رسیده‌اند.

در زمینه از دست دادن توانایی عملیاتی، برخی از اعضای گروه‌های شر و فساد با انتشار ویدئویی از کوه‌های هندوکش، ادعای حضور خود را مطرح کردند، اما نیروهای ویژه و قدرت نظامی طالبان ظرف کمتر از یک هفته آن‌ها را پیدا کرده و به سزای اعمال‌شان رساندند.

همچنین در کابل، پروان، بغلان و سایر ولایت‌ها هرجا که عوامل شر آشوبی ایجاد کرده‌اند درگا توسط طالبان سرکوب شده‌اند، در روزهای اخیر دو تن از اعضای این گروه در ولایت پروان کشته شدند و دو نفر دیگر در کابل زنده دستگیر شدند؛ به آن‌ها اجازه داده نشده تا امنیت موجود را مختل کنند.

با وجود این همه، گروه‌های شر و فساد نتوانستند که حتی یک وجب از خاک افغانستان را به تصرف خود درنیاوردند، قبل از هرگونه اقدام آشوبگرانه، با کشته‌شدن یا دستگیری از سوی طالبان روبرو شده‌اند و برخی اعضای این گروه‌ها نیز خودشان به ناکامی‌هایشان اذعان کرده‌اند.

عطا محمد نور، عضو شورای رهبری این گروه‌ها، بارها احمد مسعود و دیگران را مورد خطاب قرار داده و آن‌ها را شکست‌خورده خوانده است همچنین وی به انتقاد از کشتن فرزندان بی‌گناه برای منافع دیگران پرداخته و گفته است: ما در پاریس، استانبول و دوشنبه نشسته‌ایم و صدای مقاومت را در رسانه‌ها بلند می‌کنیم؛ وی افزوده است مقاومت در فیسبوک و رسانه‌ها عملی نمی‌شود.

گروه‌های شر و فساد دائماً در رسانه‌های اجتماعی ادعای انجام یک یا دو حمله در روز را منتشر می‌کنند، اما تاکنون هیچ نهاد، آدرس یا فردی در رسانه‌های داخلی یا بین‌المللی چنین حملاتی را که خسارات نظامی وارد کرده باشد، تأیید نکرده است، این در حالی است که این گروه‌ها برای بسیاری از وقایع دیگر ویدئوهایی را تهیه و منتشر می‌کنند، اما هیچ مدرک واقعی از حملاتی که ادعا می‌کنند، ارائه نشده است.

همینگونه حتی اگر ۱۰ درصد از حملاتی که گروه‌های شر و فساد به صورت روزانه ادعا می‌کنند واقعی بود، آن‌ها اکنون باید حداقل یک یا دو ولسوالی را تحت کنترل خود می‌داشتند؛ اما شواهد نشان می‌دهد که این گروه‌ها کاملاً قدرت و توانایی خود را از دست داده‌اند.

در میدان عمل طالبان با انجام عملیات‌های سرکوبگرانه و از بین بردن این گروه‌ها در همان ابتدا، آن‌ها را از لحاظ نظامی تضعیف کرده‌اند، طوریکه این گروه‌ها حتی در ایجاد یک موضع مشترک در رسانه‌های اجتماعی علیه طالبان نیز ناتوان شده‌اند.

شکست شر و فساد در میدان نظامی باعث ناامیدی باداران خارجی آن‌ها نیز شده است؛ و دیگر تمایلی به سرمایه‌گذاری روی افراد امتحان‌شده برای کشتار افغان‌ها نخواهند داشت، زیرا بغاوتگران در طول سه سال گذشته حتی یک وجب از خاک افغانستان را به تصرف خود درنیاوردند.

توجه: نوشته ها، مقالات و نظریات منتشر شده از صدای هندوکش تنها بیانگر نظر نویسندگان است، موافقت صدای هندوکش برایشان شرط نیست.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version